Používate prehliadač Internet Explorer 6, ktorý už nie je podporovaný
X
Internet Explorer 6 bol vydaný v roku 2001 a jeho posledná verzia vyšla v roku 2004. Prehliadač nepodporuje najnovšie štandardy a preto je možné, že sa Vám stránka nezobrazí správne. Používanie tohto prehliadača je aj z hľadiska Vašej bezpečnosti na internete nežiadúce.

Doporučujeme Vám nainštalovať si niektorý z moderných prehliadačov: FirefoxFirefox Google ChromeGoogle Chrome Internet ExplorerInternet Explorer OperaOpera SafariSafari
Uvedenými odkazmi sa dostanete na stránku, kde si môžete stiahnuť daný prehliadač v najnovšej verzii.

Niečo o pôrode


Vyjadrenie duly (inštruktorka predpôrodnej prípravy) k pôrodom prezentovaným v televízii


Nezvyknem tu zverejnovat temy, ktore sa tykaju mojej prace ale neda mi to... Nerobim to len pre seba, aby som tym ventilovala svoje sklamanie a rocarovanie ale pre vsetky tie mlade slovenske zeny vonku, ktore sa momentalne pripravuju na porod alebo len materstvo planuju. Jedna sa o seriu Baby Boom, vysielanu televiziou Markiza v utorkovych vecernych hodinach. Neplanovala som pozriet si to, ale profesionalna deformacia nepusti a ja som kvoli tomu oprasila dlho nepouzivany televizor. Okrem ineho som si na stranke televizie Markiza vyhladala popis mnou zvoleneho vysielania. Doslova tam stoji:
"Šou, ktorá zachytáva jedinečný pohľad na neopakovateľné chvíle zrodu nového života."

Hovorim si... sou???

 

Aby bolo jasne, seria (neviem ako to mam vlastne nazvat) sleduje pribehy rodiciek v porodnici v Galante od ich prichodu do nemocnice az po narodenie babatka. Jednotlive nemocnicne sceny su prerusovane rozhovormi s nastavajucimi rodicmi, ktore sa natacali este pred samotnym porodom alebo personalu medzi sebou.

 

Ako Markiza na svojej stranke dalej uvadza:

"Baby Boom zachytáva jedinečný pohľad na neopakovateľné chvíle zrodu nového života."

Tu si vravim - v podstate neklamu - pohlad je fakt jedinecny a pri mnohych chvilach si skutocne zelam, aby sa nikdy v zivote neopakovali.

 

Dokonca sa mi pri vacsine z nich, obrazne povedane, otvara nozik vo vacku a tento pocit sa nelepsi ani pri stastnom momente tak dojimaveho prveho stretnutia mamicky s babatkom.
Bojim sa predstavit si, kolko zien na Slovensku po zhliadnuti niektorej z epizod naleti na tento scenar a bude si mysliet, ze to, co sa na obrazovke pred ich ocami odohrava, je krasne a hlavne prirodzene, zdrave a normalne.

 

V podstate su sceny "na oko" pekne - nemocnicne prostredie je moderne, personal vystupuje milo, partneri prezivaju jedinecne momenty - maju sa k sebe, prejavuju si naklonnost...su vzruseni, tesia sa na babatko... A zeny...rodia.... Takyto je vizual - sladke cacky macky reality show.

To by bolo vsetko fajn, pokial clovek nezapoji sedliacky rozum a neuvedomi si, coho sa vlastne stava svedkom....

 

Porodna poloha na chrbte alebo v pololahu (vo vseobecnosti na vacsine uzemia tejto planety povazovana za najnevhodnejsiu na porod a vyvolavajuca komplikacie pocas porodu), zavazovanie noh (prosim??? ktory zivocich na svete rodi so zaviazanymi nohami??? A ktory z nich si pri tom liha na chrbat???). Tie zvierata musia byt neuveritelne obmedzene, ze vyuzivaju taky prezitok, akym je gravitacia - my ludia ideme radsej proti nej.... Informovany suhlas je cista parodia (ked sa ide podat nejaky liek, rodicke sa nevysvetlia rizika, len jej nemocnicny personal oznami, ze toto je dobre, pripadne toto je lepsie ako hento... a predsa chceme to lepsie, ci nie?). Niektore zeny pod tlakom plne rozbehnuteho porodu nechcu liezt na porodne kreslo (bohvie preco, ved je to brnkacka) ale su tam samozrejme smerovane - bez jedinej zmienky o tom, ze by sa dalo rodit aj inak, pripadne inde.... Pupocnik - sup, rychlo prestrihnut (nevadi, ze tym dieta pripravime o 30 percent krvi - cize o kmenove bunky, kyslik, zelezo.....) Separacia matky od dietata po porode (lebo ano, dieta treba bezodkladne hnat na vahu, lebo do 2 hodin celkom urcite masivne priberie a rozhodne narastie aspon zo 2 zo 3 centimetre)... Hrube narusenie prirodzenych hormonalych pocesov, o ktorych sa ziadna zo zucastnenych zien nedozveda ani kvapku informacii a pravdepodobne o tom nebude tusit cely zivot... Ale ich dieta vie, ich dieta si podvedome zapamata... Je to smutne, k akemu poruseniu prav a naruseniu citovej vazby dochadza priamo pred ocami divaka v takejto dojimavej televiznej show.

 

Zamyslam sa nad porodmi, ktorych som bola svedkom - hlavne vsetky tie krasne, ciste, respektujuce... Take, kde si zena zakrici, zatancuje, zaspieva, pripadne sa tisko pohupava v rytme svojho dychu a v rytme kontrakcii... nikym a nicim nevyrusovana - sem tam len tak sama a sem tam v naruci svojho partnera...., Take, kde nemusi podavat horolezecke vykony (lebo vsak prave rodi)...a teda sa moze ulozit na gauc,na zem, na zinienku alebo do vane - presne ako jej to pride prirodzene. Take, kde jej v slabom momente namiesto dobrej rady nikto nepovie "zle dychate".....skor naopak - je plne podporovana porodnou asistentkou a nikto dalsi sa tam zbytocne nemota. Nehovoriac o tom, ze dieta hned po porode naslo matkinu bezpecnu naruc, z ktorej sa najblizsie 2 hodiny ani na sekundu nepohlo.

Prakvapuje ma to, ale opat som vrcholne sklamana pristupom k problematike a rozmyslam nad tym, kolko usilia nas bude stat, aby sme tento obraz o porode napravili a aby sme vratili zenam doveru vo svoje telo a svoju intuiciu....

 

Autor: Katarína Jurenková

www.harmony-mama.sk


Ak sa vám tento článok páčil a chcete aby sa aj ostatní dozvedeli niečo nové, dajte like, alebo nazdielajte.

Máte iný názor a chcete ho zverejniť? Diskusia je tu práve pre vás!

Vulgárnosti a reklama budú vymazané. ( * povinné)
Meno: *
E-mail: