Používate prehliadač Internet Explorer 6, ktorý už nie je podporovaný
X
Internet Explorer 6 bol vydaný v roku 2001 a jeho posledná verzia vyšla v roku 2004. Prehliadač nepodporuje najnovšie štandardy a preto je možné, že sa Vám stránka nezobrazí správne. Používanie tohto prehliadača je aj z hľadiska Vašej bezpečnosti na internete nežiadúce.

Doporučujeme Vám nainštalovať si niektorý z moderných prehliadačov: FirefoxFirefox Google ChromeGoogle Chrome Internet ExplorerInternet Explorer OperaOpera SafariSafari
Uvedenými odkazmi sa dostanete na stránku, kde si môžete stiahnuť daný prehliadač v najnovšej verzii.

Zákaz fajčenia


Podla mňa je fajčenie bezohľadné. Keď niekto pije, nech si pije, škodí tým sebe, ale keď niekto fajčí, škodí aj ostatným, takže by som to nadobro zakázal, ako nelegálnu drogu. Myslím si že už dávno to malo byt zakazane, nieje z toho ziaden osoh. A doplácame na to všetci zo zdravotného poistenia tým, ktorý na následky fajčenia ochorejú.

Postačilo by mi nateraz, aspoň keby bolo zakázané fajčiť v uzavretých priestoroch, aj keď sú dobre vetrané, lebo keď človek ide niekam na diskotéku alebo do baru sadnúť, tak to musí dychat, či chce či nie. A hneď si môže všetko prať, lebo je celý nasmradený. A to nehovorim o tom, ako mu to škodi na zdravie. Na voľných priestranstvách by som to nezakazoval. Keď sa proti tomu fakčiari búria, aby bol aj nejaký kompromis. To je môj názor. Lepšie málo ako nič.

Ešte niečo k tomu:

Prvá cigareta nieje dobrá ako cukrik. Skor každý kašle, ale aj napriek tomu ľudia začnú fajčiť, takže sú si vedomí že úmyselne padajú do drogovej závyslosti, aby občasným vrátením sa do normálneho stavu dosiahli takpovediac malé vyvrcholenie. Je to ako masochyzmus, vedome sa dostanú do negativneho stavu kôli chvíľke radosti z pocitu nemať potrebu. Takže úplný zákaz cigariet by bol na mieste a zabránil by množstvu ľudí v začatí sebapoškodzovania sa. Ale podarí sa niekedy úplne to vyhladiť? Keď ani drogy sa nedarí uplne vymedziť? Možno nie, ale podstatne by to obmedzilo spotrebu cigariet, a už úplne by to odstránilo problém z verejných miest. Dokonca si myslim že cigarety sú škodlivejšie ako tvrdé drogy, veď drogami nikomu okrem seba neškodíte, ale cigaretami ano, takže v istom zmysle sú cigarety horšie ako tvrdé drogy. Tak prečo by nemali byť zakázané? Len preto že je stále na svete veľké množstvo ľudí, ktorý by si v pripade zakázania museli prežit 9 mesačný absťák? Ja si myslím že nakoniec by za to všetci aj tak ďakovali, lebo by sa dostali do stavu a je im dobre keď nepotrebujú cigaretu, čo je vlastne pre nefajčiara normálny stav a ušetrili by si zdravie aj peniaze.

Moje negatívne názory na fajčenia pramienia hlavne z toho že je to škodlivé a aj z toho že to smrdí.
Avšak počul som aj opačný názor. Zvážte sami
http://www.auria.sk/blog/fajcenie-chrani-pred-rakovinou-pluc

 

Odpoveď fajčiarovy

Takže podľa logiky. Ak niekto fajčí v podniku kde to musím dýchať. Tak vlastne tým dáva na javo že mu je jedno že mne s tým škodí. Takže keď v tom podniku si na oplátku ja uľavím, tým že mu jednu poriadnu vrazím, tak vlastne som urobil presne to isté. Mne sa uľavilo na úkor jeho zdravia. A čo mi na to môže namietnuť? Veď som si uľavil, tak ako on na môj úkor. On má právo mi ničiť zdravie a ja jemu nie? A to sme kde? Mňa nezaujíma že on má potrebu si zapáliť. Ak takú má, tak nech si ide fajčiť tam, kde tým nikomu neškodí. Lebo on vie že tým svojmu okoliu škodí. Takže je to to isté ako keby ja som mu vrazil. Tiež viem že mu škodím, ale mne sa pri tom uľavilo. A verte tomu že keby každému bezohľadnému fajčiarovy vrazím, tak sa mi uľavý oveľa viac ako jemu pri fajčení. Čiže ak si pri mne niekto zapáli, beriem to ako osobný útok a mám právo brániť sa.
Každý fajčiar, predtým ako si zapáli, by sa mal spýtať všetkých v jeho okolí, ktorí to budú dýchať, či si môže zapáliť. Je to to isté, ako keby sa agresívny jedinec, ktorý si potrebuje vybiť zlosť spýtal svojho okolia koho môže zbiť, aby si uľavil.


V podnikoch nikdy nebolo dovolené fajčiť

Čl. 40 ústavy SR:

Každý má právo na ochranu zdravia. A s
Občiansky zákonník: Ochrana osobnosti
§ 11

Fyzická osoba má právo na ochranu svojej osobnosti, najmä života a zdravia, občianskej cti a ľudskej dôstojnosti, ako aj súkromia, svojho mena a prejavov osobnej povahy.

 

To že je niekde fajčiarsky podnik, neznamená že jeho návštevníkov oprávňuje k tomu aby porušovali práva ostatných návštevníkov a narúšali im zdravie. Len ak by s tým tí opýtaní súhlasili. Ak ti ale neudelím súhlas, tak môžeš mať v podniku dovolené fajčiť. No podľa zákona to že majiteľ výslovne nezakázal poškodzovanie zdravia vo svojom podniku, neznamená že tým zrušil moje osobné občianske a ústavné právo. On nemá totiž právo ani mandát na to aby mohol zrušiť moje základné občianske a ústavné práva a dokonca to výslovne zakazuje aj občiansky a ústavný zákon. Nikto nemôže za teba rozhodnúť o zrušení týchto práv. Čiže nieje ani potrebné aby majiteľ podniku znova potvrdzoval tieto práva na ochranu zdravia ďalším zákazom, keď sú už jasne definované ústavov. TO je to isté ako keby som povedal že v podniku nieje zakázané strieľať po ľuďoch, tak tam strieľať budem. Lebo každému je jasné že sa to nemá. Rovnako by malo byť každému jasné že sa nemá v podniku fajčiť, lebo tým škodíš zdraviu ostatným, čo je zákonom zakázané všeobecne, tak ako aj strielanie po ľuďoch.


Ak sa vám tento článok páčil a chcete aby sa aj ostatní dozvedeli niečo nové, dajte like, alebo nazdielajte.

Máte iný názor a chcete ho zverejniť? Diskusia je tu práve pre vás!

Vulgárnosti a reklama budú vymazané. ( * povinné)
Meno: *
E-mail:


Laco 19.5.2020 21:38:10

@Marek
Keby viac fajčiarov rozmýšľalo ako ty, tak by nefajčiari proti nim nič nemali a ja by som nenapísal ani tento článok. Ja sa však stretávam s dosť veľkou aroganciou a ak niekomu niečo namietnem že ma s tým obťažuje, tak to ľudia berú s veľkou nevôľou.
Marek eratosk(zavináč)yahoo.com 30.10.2015 10:28:15

Celkom pekná úvaha. Ja sám som fajčiar, ale musím uznať že tvoje názory a pripomienky k fajčeniu sú oprávnené.
Naozaj sa jedná o drogu a ja sám som na nej závislý.
Musím však namietať v niektorých prípadoch. Som silný fajčiar a fajčím veľa, ale nikdy som nemal problém stým aby som nefajčil v spoločnosti nefajčiarov. Väčšina ľudí v mojom okolí je nefajčiarov a keď aj spolu sedíme nemám najmenší problém s tím aby som sa vzdialil a neobťažoval ich svojimi splodinami. Myslím že je dosť od nich žiadať aby zniesli moju aromu potom čo sa vrátim z jednej fajčiarskej pauzi k nim.

Na druhú stranu musím ale povedať že fajčenie je neprávom považované za zdroj chorôb. Je pravda že prirodzené nášmu telu to nieje. Na druhej strane nášmu telu nieje ani prirodzené jesť to čo dnes pokladáme za stravu a pritom to obsahuje nespočetné množstvo karciogenov v podobe tzv. aditív.

Ak prihliadneme na tabakový priemysel, ktorý pri spracovaný tabaku používa na skvalitnenie pôžitku z fajčenia prostriedky ako sú antibiotiká, antiastmatiká a mnoho ďaľších látok, potom musíme priznať že je fajčenie naozaj prinajmenšom poriadny hazard zo životom. Ale to už nieje o fajčení samotnom ale o ziskuchtivých koncernoch, ktoré bažia po zisku za každú cenu.

Ja osobne fajčím chemicky nespracovaný tabak po ktorom nemám problém prebehnúť aj 10km. Naproti tomu vydím fajčiarov, ktorý fajčia omnoho menej ako ja a majú problém zo zásobovaním kyslíka po pár metroch klusavého pohybu. Možno to budú práve tie antiasmatiká, ktoré im ničia kapacitu pľúc. Samotný dym a decht na kapacitu pľúc nevplýva tak radikálne ako antiastmatiká a podobné aditíva v priemyselne a chemicky spracovanom tabaku.

Takže fajčenie v uzavretých verejných priestoroch by mali naozaj zakázať. Ale taktiež by mali zakázať aditíva v potravynách, lebo tie sú ešte nemorálnejšie ako fajčenie.

Pri fajčení si je každý vedomí že skodí sebe a aj ľuďom pri ktorých fajčí.

Ale pri aditívach v potravinách nieje možnosť rozhodnúť sa či ich sami užijeme alebo ich dáme užiť aj našim deťom a blízkym. Mnoho ľudí ani netuší aké nebezpečné veci podáva sebe a svojom blízkym a najmä deťom.
Milan vanik.milan(zavináč)gmail.com 14.6.2014 22:48:22

najviac ma irituju rodicia s cigaretou v hube v aute a na zadnom sedadle dieta alebo deti. maximalne sebecke a bezohladne!